Blog de calator -
Sezonul balurilor la Viena - traditie de peste 200 de ani
Publicat la data de: 08-02-2014
Sezonul balurilor este în toi la Viena. Cu o traditie de peste 200 de ani, balurile vieneze au fost între timp exportate în aproximativ 30 de orase din întreaga lume, de la New York până la Moscova. si Bucurestiul se bucură de un bal vienez, care a ajuns anul acesta la a noua editie, urmând să aiba loc în data de 8 martie.
Capitala Austriei rămâne însă patria balurilor: peste 450 de astfel de evenimente au loc în fiecare an în Viena. Conform unui sondaj realizat de KMU Forschung Austria si comandat de Camera Economică Vieneză, anul acesta sunt asteptati 500.000 de participanti la balurile din capitala Austriei - un record chiar si pentru Viena. De asemenea se estimează că cifra de afaceri totală, care rezultă de pe urma acestor evenimente, se va ridica la 128 milioane de euro. În medie suma cheltuită de un participant la bal este de 255 euro, din care 75 euro pentru biletul de intrare si 70 euro pentru mâncarea si băutura la bal. Conform aceluiasi sondaj, înaintea evenimentului participantii mai cheltuiesc 10 euro pentru taxi, 20 euro pentru frizerie/coafor/cosmetică, 20 euro pentru masa de seară si 60 euro pentru îmbrăcăminte, pantofi, accesorii sau cursuri de dans.
Sezonul traditional al balurilor a început în noiembrie si se va termina anul acesta pe 4 martie. Primul bal cu adevărat însemnat este însă „Le Grand Bal“ de la palatul Hofburg, din noaptea de Revelion. Balul Operei, care va avea loc în 2014 pe 27 februarie, rămâne însă fără îndoială cel mai cunoscut si mai mediatizat eveniment de acest gen. Foarte cunoscut este însă si Balul Filarmonicii, ce se desfăsoară la Musikverein, fiind deschis de celebra Orchestră Filarmonică din Viena.
Cel mai „dulce“ bal este considerat a fi cel al bomboanelor. Printre evenimentele extrem de îndrăgite se numără si Balul Cafegiilor, Balul Cofetarilor, Balul Juristilor, Balul Ofiterilor, Balul Florilor, Balul Economiei Vieneze, Balul Doctorilor sau cel al Universitătii Tehnice din Viena. Există de asemenea câteva baluri cunoscute care se desfăsoară pe timpul verii: „Fete Imperiale“ de la scoala Spaniolă de Călărie, Balul Concordia, cu o traditie de 150 de ani, sau „Life Ball”, un eveniment caritabil, dedicat luptei împotriva SIDA.
Cei care participă la balurile vieneze trebuie să respecte tinuta impusă de aceste evenimente: doamnele - rochii lungi sau port austriac de sărbătoare, iar domnii – smoking sau frac. Deosebit de strict în acest sens este spre exemplu Balul Operei, la care tinuta obligatorie pentru domni este white tie (frac).
Printre cele mai asteptate momente ale unui bal vienez se numără defilarea si dansul debutantilor, urmat de invitatia la vals adresată tuturor participantilor – „Alles Walzer”, dar si cadrilul de la miezul noptii. O traditie mai recentă printre vienezi este ca după bal să meargă să mănânce o supă gulas la o cafenea din apropiere (în această perioadă multe dintre cafenelele vieneze deschid la ora la care se termină balurile) sau un cârnat vienez la un chiosc din zonă.