Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta



Cu o istorie de peste 100 de ani, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta este o cladire reprezentativa a orasului Constanta, impunatoare in Piata Ovidiu, in zona peninsulara a orasului. Muzeul este prezent in lista de obicetive turistice vizitate de majoritatea turistilor ce ajung in orasul de la Marea Neagra.



Galerie foto



Locatie pe harta


Vizualizaţi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie pe o hartă mai mare


Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta se afla in Centrul Istoric al orasului, o zona aflata in prezent in reabilitare generala. Istoria muzeului incepe dupa anul 1877, cand orasul in dezvoltare dezvelea tot mai multe vestigii istorice. In acest context, Remus Opreanu, primul prefect al administratiei romanesti in Dobrogea, a propus Academiei Romane ca obiectele arheologice stranse la Prefectura sa formze un muzeu.

Astfel, in cadrul Prefecturii, a fost organizat primul muzeu, inclusiv in Cabinetul Prefectului. Piesele proveneau in mare parte de la localnici ce donau elementele gasite. Unele piese au fost insa distruse in 1882, in incendiul ce a distrus Palatul Prefecturii. In anii urmatori, unele obiecte de muzeu au ajuns la Bucuresti, altele au fost adapostite in diverse locuri in oras, inclusiv la gimnaziul Mircea cel Batran.

Un nou muzeu se deschide dupa 1911-1912, Muzeul de Antichitati din Constanta. Muzeul este mutat la Scoala Normala de Invatatori, apoi intr-o cladire din parcul comunal, acordata de Primarie.

In 1928, Muzeul este organizat intr-o aripa a Primariei, apoi este deschis in 1930. Numarul de piese arheologice a crescut continuu, facandu-se multe descoperiri. Abia in 1977 s-a inaugurat oficial Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, ocupand toata cladirea Primariei.