Blog de calator -
Traditii si obiceiuri funerare care se anuleaza in timpul pandemiei de coronavirus
Publicat la data de: 10-04-2020
Romania are traditii funerare care dateaza de secole si care pot fi diferite de la o zona la alta, insa pe care oamenii le respecta cu foarte mare atentie. In conextul noii epidemii de coronavirus, oamenii trebuie sa renunte cel putin pentru o vreme la ele, deoarece noile prevederi legale implica distantare sociala si standarde clare de manipulare a decedatilor.
Este foarte important de mentionat ca inca se poate apela si chiar este recomandat, la servicii funerare pentru a diminua dramatic timpul pana la inmormantare. Ulterior, dupa ce criza trece, pot fi respectate din nou traditiile.
Se pune ca dupa ce o persoana moare, usile ar trebui lasate deschise pentru ca Moartea sa poata iesi. Membrii familiei spala corpul si lasa un vas cu apa la picioarele acestuia, astfel incat spiritul sa se poata imbaia. De asemenea, plaseaza lumanari in jurul decedatului si monede in mainile sale pentru calatoria din viata de apoi. In contextul epidemiei de coronavirus, in cazul in care decedatul era contaminat acesta va fi inmormantat in halatul de spital, in sac de plastic si in sicriu sigilat, deci aceasta trditie dispare.
Priveghiul dureaza de obicei doua nopti in timp ce familia si prietenii vegheaza si protejeaza defunctul. In contextul noului coronavirus este foarte posibile ca aceste intalniri sa fie interzise si defunctul sa fie inmormantat dupa numai o zi de la deces, tot pentru distantare sociala si pentru a evita raspandirea virusului.
Inmormantarile la romani sunt de obicei fasutoase, implica multi invitati si un parastas cu multa mancare ulterior. In prezent, la inmormantare au voie sa fie prezente maxim 8 persoane cu tot cu cele care oficiaza slujba, din aceleasi motive enumerate mai sus. Pentru pomeni sunt de obicei contactate firme de pompe funebre, iar in prezent casele funerare Bucuresti sau din alte orase, ofera in continuare servicii complete, care s-au aliniat noilor reglementari.
Oaspetii aduc in mod normal coroane de flori pentru a le plasa in jurul sicriului defunctului. Aceasta traditie se poate continua in cazul in care mai sunt gasite flori naturale, din cauza inchiderii unor magazine. Manifestarea nu va fi la fel de fastuoasa in ceea ce priveste florile, din cauza numarului mic de persoane prezente.
Imbracamintea de inmormantare a decedatului depinde de varsta sa. Persoanele in varsta isi aleg de obicei hainele inainte, in timp ce tinerii necasatoriti poarta haine de nunta. Romanii cred ca bebelusii se transforma in ingeri, asa ca le taie camasile pentru a-si putea intinde aripile pentru a zbura. Pentru ca epidemia cu noul coronavirus a impus unele masuri drastice, aceste traditii nu sunt posibile in cazul persoanelor care au fost deja contaminate, pentru ca ele nu vor fi imbracate in hainele de acasa si vor ramane in halatele de spital, hainele primite de la rude fiind doar asezate deasupra.
Sarutul decedatului este o alta regula, care se schimba in pandemie. Bolnavii de coronavirus care decedeaza vor fi ingropati in sicriu inchis si nu este posibila atingerea lor.
Toate aceste restrictii vor lua sfarsit la finalul starii de criza si oamenii isi vor putea relua obiceiurile.
https://www.funerare-rainbow-dorobantu.ro/